Η Δικηγόρος Δήμητρα Μπαΐρα γεννήθηκε το 1980 στην πόλη Φίλλινγκεν-Σβέννινγκεν της Γερμανίας και σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο της Kωνστάνζης στη Βάδη-Βυρτεμβέργη της Γερμανίας από το 2000 μέχρι το 2005.

Στα πλαίσια της άσκησής της εργάστηκε στο Πρωτοδικείο και στην Εισαγγελία της πόλης Ρότβαϊλ στη Γερμανία καθώς και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο στην πόλη Σίγκμαρινγκεν της Γερμανίας, ενώ απέκτησε ευρείες γνώσεις κατά την διάρκεια του δικηγορικού τμήματος της άσκησής της σε δικηγορικά γραφεία στην Γερμανία, στην Αθήνα και στην Νέα Υόρκη.

Μετά την απόκτηση της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος στην Γερμανία το 2007 και την αντίστοιχη αναγνώριση ισοτιμίας επαγγελματικών προσόντων μετά από δοκιμασία επάρκειας στην Ελλάδα το 2008, ίδρυσε δικηγορικό γραφείο στην Αλεξανδρούπολη.

Εκτός από διορισμένη δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, η Δήμητρα Μπαϊρα είναι και γερμανική δικηγόρος (Rechtsanwältin) με δικαίωμα παράστασης ενώπιον όλων των γερμανικών δικαστηρίων με εξαίρεση του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου Αστικών Υποθέσεων.

Η Δικηγόρος Δήμητρα Μπαΐρα μιλάει εκτός από ελληνικά και γερμανικά, την αγγλική και γαλλική γλώσσα, και έχει βασικές γνώσεις της ισπανικής γλώσσας.